Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Stres, Cildi Çabuk Yaşlandırıyor

Stres, Cildi Çabuk Yaşlandırıyor

Hayat, hep bir koşturmaca şeklinde devam ediyor. Gün içinde onlarca şeyle mücadele ediyor, önemli kararlar veriyor, birçok şeyi uyguluyor, değişen koşullara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla stres ile hep omuz omuza yaşıyoruz. Bu durumun cilt üzerinde ciddi etkileri olduğuna dikkat çeken Avrasya Hastanesi Cildiye Uzmanı, stres ve cilt arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

Stresin cilt üzerindeki etkileri nelerdir?

Modern zamanların kara vebası olarak kabul edilen stres, sadece ruhsal değil fiziksel etkileri de beraberinde getiriyor. Birçok hastalığın temel sebebi olan stres, cildimiz üzerinde de ciddi etkiler bırakıyor. En çok bilinen etkisi ise daha hızlı yaşlanma oluyor.

  • Cildi daha hızlı yaşlandırıyor,
  • Cildin daha çok yağlanmasına neden oluyor,
  • Mevcut cilt hastalıklarını tetikliyor,
  • Saç kalitesini düşürüyor, saçların dökülmesine neden oluyor,
  • Dudakta uçuk çıkmasına neden oluyor,

Daha hızlı yaşlanmak mı?

Stres hayatımızı o kadar çok yönlendiriyor ki, cilt üzerinde zamanın etkilerini daha fazla hissedilmesinde de başrolü oynuyor. Stres ile birlikte artan kortizol hormonuna bağlı olarak ciltte kolajen ve hyalüronik asit sentezi azalıyor. Bunların azalmasıyla birlikte ise ciltte ince kırışıklıklar, çizgiler ve cansız bir görünüm meydana geliyor. Cilt eski canlılığını kaybederek mat ve cansız bir cilt ortaya çıkıyor. Stres, serbest radikallerin oluşumunu da çoğaltarak, cildin yaşlanma hızını arttırabiliyor. Üstelik kişi stres altındayken sağlıklı alışkanlıklarını genel olarak terk edebiliyor aynı zamanda uyku kalitesi düşüyor, sağlıklı gıda tüketimi azalırken kafein ve alkol tüketimi artıyor. Tüm bunlar cildin daha hızlı yaşlanmasına ve zamanın etkilerinin daha fazla hissedilmesine yol açıyor.

Stres, cildi savaş ya da kaç moduna getiriyor

Stres o kadar etkili bir faktör ki, vücut stres ile karşılaştığında ya savaşmayı ya da terk etmeyi seçiyor. Bu durumda ise vücutta kortizol ve adrenalin hormonlarında artış yaşanıyor. Vücutta adrenalinin artmasıyla birlikte ter bezleri uyarılıyor ve kişi daha fazla terlemeye başlıyor. Bu durum vücutta su kaybına yol açtığından bu su yerine konulmazsa ciltte kurumalar meydana geliyor.

Stresin ciltteki bir diğer etkisi ise yağlanma… Stres altındayken vücuttan salınan kortizol hormonunun etkisiyle yağ bezlerinden daha fazla yağ sentezi yapılıyor. Bu durum özellikle yağlı bir cilt yapısına sahip kişilerde görülüyor. Yağ bezleri tarafından artan yağ sentezi; cildin yağlanmasına, ciltteki porların tıkanmasına ve akne ataklarına yol açabiliyor.

Mevcut cilt hastalıklarını artırıyor

Vücut stres altındayken daha fazla kortizol ve adrenalin hormonu salgılıyor. Bu hormonların etkisiyle ortaya çıkan enflamasyona yanıtı; egzema, sedef, gül hastalığı, vitiligo ve ürtiker gibi çeşitli cilt hastalıklarının alevlenmesi oluyor. Bu durum tam bir kısır döngü halini alıyor. Stres bu hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bahsi geçen cilt hastalıkları kişiyi hem estetik hem de psikolojik açıdan etkilediği için kişi daha fazla strese giriyor ve hastalıklar daha da artıyor.

Peki, ne yapılmalı?

Stres altındaki cildin tedavisinin ortaya çıkan cilt bulgularına ve hastalıklarına göre planlanması ve tedavinin uzman bir dermatolog tarafından yapılması çok önemlidir. Bunun yanı sıra kişilerin de kendi özelinde uygulaması gereken birkaç küçük ipucu vardır. Atılması gereken ilk adım ise cilt bakım rutinine devam etmektir. Yumuşak temizleyiciler ile ciltteki aşırı yağı azaltmak, cilt yapısına uygun bir nemlendiriciyi hem yüz hem vücut için kullanmak ve cildin nemli kalmasını sağlamak çok önemlidir. Aynı zamanda kaliteli bir uyku düzenine geçmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, bol bol su içmek, stresi yönetmek içinse kişinin kendine zaman ayırması oldukça etkilidir.

 

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: