Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Bebeğinizin Burnuna Ne Kadar İyi Bakıyorsunuz ?

Bebeğinizin Burnuna Ne Kadar İyi Bakıyorsunuz ?

Her ebeveyn dokuz aylık bir süreçten sonra kucağına aldığı küçük mucizenin sorunsuz ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesini ister. Ancak küçük gibi görünen bazı sorunlar bebeklerin yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir ve en temel ihtiyacı olan nefes almaktan bile alıkoyabilir. Özellikle de sümkürme becerisi olmayan bebeklerin burunları iyi temizlenmediğinde tıkanır ve nefes almakta zorlanmaya başar. Bu durum bebeğin beslenmesinden uyku düzenine, genel sağlığından huzuruna kadar her durumu etkiler. Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı,  bebeklerde burun temizliğinin önemine dikkat çekiyor ve önemli bilgiler veriyor.

Bebeklerde burun tıkanıklığı ciddi bir sorundur

Doğru temizlenmeyen burun bebeklerde burun tıkanıklığına yol açar. Çünkü bebeklerin burun kanalları çocuk ve yetişkinlere oranla hayli dar bir yapıdadır. Bir de alerjik sebepler, doğumsal etkiler ve çevresel etkenler eklenince bebeklerin burnu daha fazla tıkanır. Üstelik burun kanallarının açılmasına yardımcı olan sümkürme hareketini bilmedikleri için burun tıkanıklığı hem bebekler için hem de anneler için zorlu bir sürece dönüşür.

Çünkü bebek sadece burnundan nefes almaya çalışır, ağzından da nefes alabileceğini öğrenmesi ileri dönemler için mümkündür. Ağzından nefes almayıp tıkalı bir burundan nefes almaya çalışan bebek oldukça zorlanır, rahat uyuyamaz, uyku düzeni bozulur ve huzursuz olur, beslenmesi bile imkansız hale gelir. Beslenme sırasında burnundan nefes alamadığı için emmeyi ya da mama yemeyi keser. Karnı doymayan bebek ise hem daha huzursuz olur hem de rahat uyuyamadığı için vücut direnci düşer.

Hastalıklara davetiye çıkarabilir

Yenidoğan bebekler nefes alışverişini burundan yaparlar. Bebekler için ağız bir beslenme aracıdır. Dolayısıyla sürekli emen bebeklerin rahat nefes alabilmesi için burunlarının sürekli açık olması çok önemlidir. Havayı nemlendirip ıslatan ve filtre eden burnun tıkanması durumunda bebek ağızdan nefes almaya çalışır. Bu durumda soğuk ve kirli hava akciğerlere dolar ve alt solunum yolu enfeksiyonu için elverişli bir ortam yaratır. Burun tıkanıklığı devam ederse orta kulak iltihabı gibi çok daha ciddi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Üstelik kronik hale gelen nefes azlığı ileri safhalarda kalp ve akciğer sağlığı için olumsuz etkiler yaratabilir.

 Uyku ve beslenme

Burnu iyi temizlenmediği için tıkanan bir bebek rahat nefes alamadığı için uyuyamaz, huzursuz olur. Uyusa bile sık sık uyanır. Ayrıca ağızdan nefes almayı devam ettiremediği içinse apne gibi sorunlar meydana gelebilir. Burun açıklığı sağlıklı beslenme için de çok önemlidir. Çünkü burnu tıkalı olan bir bebek düzgün ememez, burun akıntısı genzine yapışır. Bu durumda bebek daha az yemeye, huysuzlaşmaya ve neşesini kaybetmeye başlar. Üstelik beslenme sırasında çok fazla hava yutması sebebiyle gaz sancıları olabilir.

Burun temizliği için bu tavsiyelere uyabilirsiniz

İlk olarak yapmanız gereken bebeğinizin burnunu açık tutmaya çalışmaktır. Bunun için serum fizyolojik kullanabilir, tuzlu su/deniz suyu damlalarını günde 3-5 kez uygulayarak burnun nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin burnunu birikmiş salgılardan ve mukustan arındırabilir ve bebeğinizin nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz. Bunun dışında;

  • Yaşadığınız ortamın ideal nem oranı %30 ile %50 arası olmalıdır. Ancak nem oranını yükseltmek için sürekli buhar makineleri kullanmak doğru değildir.
  • Kışın ideal oda sıcaklığı (22 – 25) derecedir. Sıcaklığın bu durumun üzerine çıkması nem oranının azalmasına ve kurumaya yol açabilir.
  • Bebeğinize yaptıracağınız banyo burunda biriken mukus ve salgılar yumuşayıp akıp gitmesini sağlar.
  • Bebeğinizin yatağını çok hafif yükselterek sekresyonların daha kolay akışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Serum fizyolojik damlalar kullandıktan sonra burunda biriken salgıları boşaltmak için burun aspiratörü kullanabilirsiniz.

Peki, burun aspiratörü (aparatı) nasıl kullanılır?

Aspiratörler iki çeşittir. İlki standart pompalı aspiratördür. Daha çok burnun ön kısmında kalan kalıntı ve salgıları çekmek için kullanılır. Oldukça basit bir kullanımı olan standart pompalı aspiratör pompasına basılarak buruna yerleştirilir. Daha sonra ise pompa serbest bırakılır ve aspiratör havayı içine çeker. Aspiratör havayı çekerken burundaki kalıntılar da gelir.

İkincisi ise nefes ile çalışan burun aspiratörleridir. Nefesle çalışan aspiratörlerde mekanizmanın bir ucu bebeğin burnuna diğer ucu ise temizlik yapacak kişinin ağzına yerleştirilir. Nefes yoluyla bebeğin burnundaki kalıntılar temizlenir. Diğer yönteme göre daha etkili olan nefesle çalışan burun aspiratörleri tek kullanımlık yedek uçları vardır ve bittikçe temin edilmesi gerekir.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: