Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Excimer Lazer Tedavisi Nedir?

Excimer Lazer Tedavisi Nedir?

Halk arasında göz çizdirme operasyonu olarak dillendirilen, aslında gözün asla çizilmediği uygulamaya Excimer Laser denilir.

Halk arasında göz çizdirme ismi neden kalmış peki?

Excimer Lazer sisteminden çok önce Rusya kaynaklı bir metod ile elmas bıçakla gözün kornea tabakasına radyal kesiler yani çizikler yapılarak kırıcılık kusurları giderilmeye çalışılıyordu. Sanıyorum göz çizdirme jargonu bu 30 yıl önceki tedavinin tabiri olarak halk diline yerleşmiş olmalı. Excimer Laser’de gözün dışındaki saydam tabakamıza yani korneamıza laser ile şekil vermekteyiz. Kesinlikle bir çizik yapılmamaktadır.

 

Excimer Lazer tedavisi nasıl bir tedavidir?

Excimer Lazer tedavisi ile tercihen 40 yaş öncesi kişilerin gözlüklerden ve lenslerden tamamen bağımsız olarak net görmeleri sağlanır. Kişi bu ağrısız ve hızlı operasyonla artık gözlük veya lens kullanmadan çok net bir görüşe kavuşabilmektedir. Genellikle 22 yaşından itibaren göz kırıcılığı stabilleşir, bu nedenle, kişiye göre değişmekle beraber, en ideali 22 yaşından itibaren bu işlemi yaptırmaktır.

Hangi kusurlar düzeltilebilmektedir?

Bu operasyon ile MYOPİ, HİPERMETROPİ ve ASTİGMATİZMA’ da başarıyla düzeltilebilmektedir.

 

İşlem süreci nasıldır?

Excimer Lazer olmak isteyen kişiler öncelikle hekim tarafından detaylı bir göz muayenesinden geçirilir. Bu işleme uygun bir göz yapısı var mı değerlendirilir. Diyabet, Bağ dokusu hastalıkları, ileri seviye glokom, korneal dejenerasyon gibi hastalıkları bulunan kişilere bu metod uygulanmamaktadır. Muayene sonrasında kişinin göz kusuru seviyesi, görme keskinlik seviyesi tesbit edilir. Başka bir göz patolojisi var mı kontrol edilir. Bununla birlikte ileri tetkikler (orbscan, topolaser, pentacam, kornea topografisi, pakimetri, wave Front Analyzer, pupillometre, schirmervs.) yapılır ve tedavi bu tetkik ve verilerin ışığında planlanır.

Muayeneye gelmeden önce ne yapılmalıdır?

Yumuşak lens kullananlar 1 hafta, gaz geçirgen yarı sert lens kullananlar 3 hafta öncesinden lenslerini kullanmayı bırakmalıdırlar. Bu kişiler bu sürede gözlüklerini kullanabilirler.

 

Excimer Lazer’de amaç nedir?

Bu metodta amaç ışığın gözümüzün retinasına düşerken en çok kırıldığı ortam olan kornea da bazı değişiklikler yaparak kusurlu olan kırma gücünün düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede ışıklar tam retina üzerine fokuslanır ve kişi yeniden yardımcı alet (gözlük, kontakt lens) kullanmaksınız net görmeye kavuşur.

 

Sistem nasıl işler?

Sistem tamamen bilgisayar kontrolünde işlemektedir. Kişi işlem sırasında gözünü hareket ettirse bile eye tracker sistemi göz hareketlerini izler ve laser ışığını sürekli doğru hedefe yollar. Eğer kişi gözünü çok hareket ettirirse sistem laser atışını durdurur ve cerrah gerekli stabiliteyi sağladıktan sonra yeniden işlemi kaldığı yerden başlatır. Böylece hasta gözünü hareket ettirse bile doğru yere doğru lazer ışığının gönderilmesi sağlanır.

 

Peki sistem ileri sonuçlar açısından güvenilir midir?

Kesinlikle güvenilirdir. 1980’li yıllardan itibaren uygulanmakta olan bir tedavi metodudur. Artık elimizde ileri düzey sonuçları hakkında çok net bilgiler bulunmaktadır. Doğru bir planlama ile doğru ellerde yapılması halinde sonuçlar mükemmel olmaktadır.

 

Excimer Lazer işlemi nasıl yapılır?

Damla anestezisi ile yaklaşık 10-15 dk (tüm süre) süren tamamen ağrısız bir işlemdir. İşlem sonrası gözler kapatılmaz. Işık hassasiyeti olabileceği için kişilerin güneş gözlüğü takması istenebilir. Lasek metodundan sonra bir iki gün yanma, sulanma, batma gibi şikayetler olabilir. Lasik metodu genelde operasyon sonrası daha konforludur.

 

Excimer Lazer’de farklı yöntem seçenekleri var mıdır?

Temelde sistem kabaca 3 ana başlığa ayrılabilir. Yüzeyel sistemler, Fleb kaldırılan sistemler, Lentikül çıkartılan sistemler. Bu sistemlerin birbirlerine farklı üstünlükleri bulunmaktadır. Cerrahınız sizin göz yapınıza hangi metodun daha uygun olacağına sizinle birlikte durumu konsulte ederek karar vermektedir.

  • Yüzeyel sistemler : Lasek, PRK, No touch denilen türlü isimlerle anılabilmektedirler. Burada korneanın en üstündeki ince epitel tabakası ayrılarak hemen altına laser uygulanmaktadır. Korneası ince kişilerde de iyi sonuçlar vermektedir. Numara yok etme yeteneği Fleb kaldırılan metodlara göre daha dar aralıktadır.
  • Fleb kaldırılan sistemler : Lasik, İntralase Lasik gibi isimlerle anılan bu metodta ise bir mikrokeratom veya laser kesici yardımı ile türlü kalınlıklarda korneal fleb hazırlanır ve bu flebin altındaki korneal stromaya laser işlemi uygulanır. Bu metod operasyon sonrası daha hızlı görsel rehabilitasyon sağlar, daha ağrısız ve konforludur. Bu metod daha geniş bir refraktif aralıkta düzeltme olanağı sağlar. Yüksek astigmatlı kişilerde de çok başarılıdır.
  • Lentikül çıkarılan sistemler : Smile ismiyle litaretüre giren bu güncel tedavi metodu da özellikle miyop hastalarda oldukça başarılıdır. Yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlamıştır.

 

İşlem sonrasında kişiler nelere dikkat etmelidirler?

İşlem sonrasında kişiler kendilerine reçete edilen göz damlalarını düzenli bir şekilde eksiksiz kullanmalıdırlar. Gözlerine en az 1 hafta süreyle su değdirmemelidirler. Kesinlikle gözler ovuşturulmamalıdır. Tozlu ve kirli ortamlarda bulunulmamalıdır. Gözlere ellerle dokunulmamalıdır. Genellikle işe dönüş süresi kişiden kişiye değişmekle beraber 4-5 gündür.

 

Excimer Lazer olan kişiler ileride Katarakt ameliyatı olabilir mi?

En sık sorulan sorulardan birisi de budur. Excimer Lazer olmuş kişilerde kesinlikle ileride katarakt operasyonu olabilmektedirler bu konuda herhangi bir kısıtlama yoktur. Bununla birlikte Excimer Laser öncesi göz muayene bulguları ve tetkikleri bir yere not edilmelidir. Bu katarakt operasyonu sırasında göz içi merceğinin gücünün hesaplanmasında katarakt cerrahisini yapacak ekibe yeterli veriyi sağlar.

 

Peki Akıllı Mercek ile Excimer Laser’in farkı nedir?

Excimer Lazer tercihen 40 yaş öncesinde kişinin yakın görme sorunu henüz ortaya çıkmamışken yapılmaktadır. Akıllı mercek ise başka bir endikasyon yoksa 40 yaşından sonra yapılmaktadır. Akıllı mercek 40 yaşından itibaren lensimizin uyum kabiliyetinin azalmasıyla ortaya çıkan yakını görememe problemini de çözmektedir. Ayrıca Akıllı mercek operasyonu katarakt ameliyatı yapar gibi göz içi merceğinin değiştirilmesi işlemidir. Sonrasında kişiler ileride bir daha katarakt da olmazlar.

 

Avrasya Hastanesi Zeytinburnu

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Dr. Öğretim Üyesi Özgür Yaşar

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: