Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Geçmeyen Cilt Lekelerinizin Kaynağı Güneş Işınları Olabilir

Geçmeyen Cilt Lekelerinizin Kaynağı Güneş Işınları Olabilir

Yaz ayları denince aklımıza gelen ilk şey tatil yapmak, denize girmek,kumsalda uzanıp güneşin tadını çıkarmak olsa gerek. Güneş her ne kadar yaşam döngümüzün önemli bir parçası olsa da kontrolsüz bir şekilde maruz kaldığımız ışınlar, birçok cilt problemine davetiye çıkarabilir. Özellikleçoğumuzun mustarip olduğu bir konu var ki, o da hiç şüphesiz güneşle gelen kahverengi cilt lekeleri. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, güneş lekeleri için merak edilenleri sizler için anlattı.

Yaz aylarının vazgeçilmezi güneş…

Havaların da ısınmasıyla birlikte yüzünü gösteren güneş sandığınız kadar masum olmayabilir. Hangimiz güneşin altında saatlerce keyif yapmak istemeyiz ki,ancak güneşe korunmasız yakalanmak özellikle ellerde, yüzde ve güneşe maruz kalan diğer bölgelerde istenmeyen lekeleri de beraberinde getirebilir.

Güneş ışınları önemli cilt sorunlarına neden olabilir

Güneş lekelerinin oluşumunda birçok faktör yer almaktadır. Özellikle genetik yatkınlık ve UV ışınları en etkili nedenler arasında sayılabilir. Bunun dışında kozmetik uygulamalar, gebelik ve çeşitli ilaçlar da güneş lekesi oluşumuna etki etmektedir.  Güneşe maruz kalan bölgelerde; kahverengi yamalar, benekli kahverengi noktalar ya da vitiligo dediğimiz beyaz lekeler şeklinde belirtiler görülebilir.

Güneşle gelen lekeler; gebelik lekeleri, melazma, çiller ve solar lentigodur.  Daha çok yüzde, ellerde, sırtta ve dekoltedegörülürler.

Çiller, genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve genelde açık ten rengine sahip ve kızıl saçlı kişilerde bulunurlar.5 mm çapında, yuvarlak veya oval kahverengi lekeler şeklinde olan çiller, sıklıkla yüzde, ellerde, kollarda ve göğüs kısmının üst tarafında görülürler. Güneş ışığına maruz kalınması durumunda ise vücut kendini korumak için daha çok çil üretir ve çiller daha çok belirginleşmeye başlar.

Daha çok 30’lu yaşlardan sonra rastlanılan Solarlentigoisevücudun en çok yüz, el sırtı, omuzlar ve boyun gibi güneşe en çok maruz kalınan bölgelerinde görülür.  Çillerden çok daha büyüktürler ve oval kahverengi ya da siyah lekeler şeklinde görülürler.  Aşırı doz Puva tedavisi sonrası ve akut güneş yanıklarında görülme sıklığı artar.

Melazma, daha çok alın, yanak, burun üzeri,  çene ve dudak üstünde görülen kahverengi lekelerdir. Güneşe bağlı olarak ortaya çıkar ve gebelik, doğum kontrol hapları, epilepsi tedavisi nedenleriyle oluşabilir. Melazmanın, yüzeysel, derin ve miks tip olmak üzere farklı şekilleri vardır ve lekenin derinliğine göre bir tedavi şekli uygulanır. Koyu tene sahip kişilerde görülme sıklığı fazladır.

Gebelik lekeleri, malezmanın hamilelik döneminde rastlanılan bir türüdür. Doğum sonrasında kendiliğinden geçer aksi durumda malezmanın tedavi yöntemlerinden biri uygulanabilir. Güneş ışığıyla daha da belirginleşirler.

Sıklıkla yüz, el sırtı ve gövdede ortaya çıkan çizgisel veya benekli kahverengi lekeler olanberloque egzama daha çok kadınlarda görülür.  Bir takım bitkilerin, kozmetik ürünlerin cilde teması ve sonrasında güneş ışınlarıyla etkileşime girmesiyle ortaya çıkar.  Özelikle akne tedavisinde kullanılan oral antibiyotikler de ciltte kızarıklık ve soyulmaya sebep olabilir. Bu durumda ortaya çıkan lekeler de İlaçlara bağlı güneş lekesi; fototoksik ilaç reaksiyonu olarak adlandırılır.

Peki, güneş lekelerinin oluşumunu engellemek mümkün mü?

Güneş lekelerinin sadece tatille özdeşleştirmek, saatlerce güneşlenmek ile ortaya çıktığını düşünmek son dereceyanlıştır. Araç kullanırken, balkonda vakit geçirirken ya da yolda yürürken bile bu problemle karşılaşabiliriz. Güneş lekelerinin oluşumunu önlemeyi ya da hasarlı cildi onarmayı ancak doğru ve rutin teknikler uygulayarak gerçekleştirebiliriz. Bunlar;

  • Öncelikle cilt tipine uygun ve düzenli olarak 30 UVA ve UVB SPF içeren cilt bakım ürünleri kullanılmalı,
  • Güneş gözlüğü seçimi yaparken modaya uygunluğu değil işlevselliği göz önünde bulundurularak yapılmalı,
  • Mümkünse pamuklu, nefes alan ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli,
  • Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde cilt güneşe doğrudan maruz bırakılmamalı,
  • Sıklıkla A, C,E vitaminlerinin olduğu besinler tüketilmeli.

Güneşin sadece zararlı etkisinin olmadığını aynı zamanda vücudumuzun ihtiyacı olan D vitamini sentezine de yardımcı olduğunu biliyoruz. Ancak bu ihtiyacı karşılarken de güneşe çok fazla maruz kalmamakta fayda var.

Yaz aylarının mirası güneş lekelerinde kullanılan tedavi yöntemleri

Güneş lekeleri, herkeste aynı oranda oluşamayacağı gibi lekelerin tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Tedaviden önce lekenin derinliği tespit edilmeli ve yaz-kış fark etmeksizin cilt tipine uygun güneş kremi kullanılmalıdır. Sonbahar aylarında daha çok Kimyasal Peeling, Fraksiyonel Karbondioksit Lazer ve Leke Mezoterapisi tercih edilirken, yaz aylarında ise PRP ya da Karbon Peeling leke tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: