“Sağlık Okuryazarlığı Projesi, bilinçli bir sağlık iletişimi yaratmak adına önemli bir adım”

Avrasya Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Urlu;
Günümüz koşulları, hizmetten yararlanan ve yararlanacaklar için kompleks bir yapıda olan modern sağlık sistemini daha iyi anlayabilmeyi zorunlu kılmaktadır. Tanı koyma sürecinin komplike olması, kültürel farklılıklar, yaşa bağlı fiziksel ve bilişsel değişiklikler ve iletişimin ideal koşullar altında gerçekleşmemesi ise sağlık okuryazarlığı adına bir projenin gerçekleştirilmesini zorunlu kılan etmenler arasında yer alıyor.
Buradan yola çıkarak Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Sağlık Okur Yazarlığı Projesi tüm bu sorunları aşmak, düşük seviyelerde seyreden sağlık okuryazalığı oranını yükseltmek ve bilinçli bir hasta profili yaratmak için önemli bir adım olarak görülüyor.

Avrasya Hastanesi’nden Sağlık Okuryazarlığı projesine destek

Türkiye’nin en güvenilir sağlık kuruluşlarından biri olan Avrasya Hastanesi, bakanlığın yürütttüğü projeye destek vererek önemli bir iş birliğine imzasını attı. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Sağlık Okuryazarlığı Projesi”yle sağlık çalışanlarının, sağlık konusunda doğru bilgiye ulaşma, bilgiyi anlama ve kullanma konusunda sorunlar yaşayan hasta gruplarına karşı empati geliştirmesinin kolaylaştırılması, hastalar ve sağlık çalışanları arasında ortak bir dil ve sağlıklı iletişim kurulmaya çalışılması hedeflenmektedir.
Bu kapsamda Avrasya Hastanesi’nde her hafta kendi alanında uzman doktorlarca bir seminer dizisi gerçekleştirilmektedir. Organize edilen seminere sivil toplum örgütlerinden çeşitli derneklere kadar birçok kişi katılmakta ve her seminer büyük bir ilgiyle karşılanmaktdır. Farklı branşlardaki doktorlar tarafından gerçekleştirilen sunumlardan sonra interaktif olarak ilerleyen seminerde katılımcılar soru-cevap bölümüyle kafalarındaki soru işaretlerini gidermektedir.

Bu proje ile sağlıklı bilgiye erişim ulaşılabilir hale gelecek

Sağlıkla ilgili bilgilerin okunması ve anlaşılması için gerekli temel becerilerin ötesinde, bireylerin sağlığını geliştirmesi ve iyi sağlık halini sürdürebilmesi için sağlıkla ilgili bilgiye ulaşması, anlaması ve kullanması için gerekli bilişsel ve sosyal beceriler olarak tanımlanan sağlık okuryazarlığı, toplumun en önemli gereksinimleri arasında yer alıyor. Ancak doğru ve sağlıklı bilgiye erişme noktasında bireylerin yaşadığı sıkıntılar, sağlık hizmetlerinin de sistematik olarak işleyişini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle de eğitim düzeyi, yaş, sosyo-ekonomik farklar gibi değişkenlerin yarattığı tüm bu dezavantajla, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrasya Hastanesi’nin destek verdiği projelerle ortadan kalkıyor. Sağlık okuryazarlığı projesiyle sağlıklı bilgiye erişim kolay ve ulaşılabilir hale geliyor.

“Sağlık okuryazarlığındaki eksiklikler giderilmeli”

Avrasya Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Urlu, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Sağlık Okuryazarlığı Projesi’ne verdikleri destekle ilgili “Hastalarımız sağlık sistemi içinde oldukça karmaşık bilgi ve tedavi süreçleriyle karşı karşıya kalıyor. Bu başlı başına bir problem yaratırken bilinçsiz ilaç kullanımında birinci sıralarda yer alıyor olmamız, acil servislerinin bu kadar kalabalık olmasının altında yatan nedenler sağlık okuryazarlığını hayatımızın bir parçası haline getiriyor. Ülkemizde bu konu hakkında yapılan çalışmaların desteklenmesini çok önemli bir adım olarak görüyorum. Biz Avrasya Hastanesi olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir projeye destek vermenin gururunu yaşıyoruz. Bu konudaki eksikliklerin giderilmesi ve bilinçli bir neslin yaratılmasında toplumun sağlık okur-yazarlık düzeyinin yükseltilmesine katkımızın olacak olması bizim için çok değerli “dedi.

“Bu misyonun temelinde topluma olan sorumluluklarımızın bilinci var”

Birey ve toplumu sağlığa yönelik risklerden korumak ve sağlıklı bir hayat tarzını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen seminer serileri ile Avrasya Hastanesi, toplumsal bir bilinçle hareket ediyor ve halkın bu konudaki yeterlilik düzeyini yükseltmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda projeye destek olmayı sürdüreceklerini dile getiren İbrahim Urlu; “ Biz Avrasya Hastanesi olarak halkımızın bu konuda çektiği zorlukları giderebilmek, farkındalığı arttırmak ve sahip olduğumuz en değerli miras olan sağlığımızı her anlamda emniyette tutmak amacıyla adımlar atıyoruz. Tüm bu çaba ve misyonumuzun temelinde topluma olan hizmet motivasyonumuz yatmaktadır” dedi.

Hekim ve hasta arasında şifa ortaklığı sağlamak ve ortak bir dil geliştirerek, sağlıkta hasta odaklı üstün hizmet anlayışını benimseyen ve ‘Hiçbir şey insan ve sağlığı kadar önemli değildir’ ilkesiyle şifa kapısı haline gelmeyi amaçlayan Avrasya Hastaneler Grubu, gösterdiği toplumsal hassasiyet ile daha birçok destek projesine imza atmayı hedefliyor.