Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

BEYİN CERRAHİSİ (NÖROŞİRURJİ)

BEYİN CERRAHİSİ (NÖROŞİRURJİ)

BEYİN CERRAHİSİ (NÖROŞİRURJİ)

BEL FITIĞI (LOMBER DİSK HERNİST)

Omurga ve Diskler Yapısı

Omurga, disk dediğimiz kıkırdaklarla birbirine bağlanmış omurlardan meydana gelir. Belde beş adet omur bulunur. Disklerin iç kısmında nükleus pulpozus denen jöle kıvamında yumuşak bir bölüm, bunun dışında anulus fibrozus adı verilen daha sert bir fibröz tabaka vardır.

Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?

Diskin dış tabakasının anatomik bütünlüğünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma denir. Fıtıklaşan disk, omurilik kanalı içinden geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalığa ait belirtiler ortaya çıkar.

Bel Fıtığına Neden Olan Etkenler

Kişiye özgü etkenlerin başında disk dejenerasyonu gelir. Yaş ilerledikçe diskleri besleyen damarlar azalır. Bununla birlikte disklerin ihtiva ettiği su oranı da düşer. Damar hastalıkları, şeker hastalığı ve sigara kullanımı, diske gelen kan akımının miktar ve kalitesini, dolayıyla onun beslenmesini olumsuz yönde etkileyerek dejenerasyonu hızlandırır. Bütün bunlara disk üzerinde uygulanan mekanik kuvvetlerin yaptığı dejenerasyon da eşlik eder.

Dış etkenlerden en önemlisi günlük aktiviteler sırasında yapılan bilinçsiz hareketler ve travmadır.

Kimlerde Görülür

En sık orta yaş grubunda, hareketsiz bir iş ve hayat tarzı olan bilinçsiz spor yapan veya mücadele sporlarıyla uğraşan, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı bulunan, huzursuz bir ortamda stres içinde yaşayan, mesleğini sevmeyen, sigara kullanan ve şişman olan kişilerde görülür.

Ameliyat Dışı Tedavi Seçenekleri

Ameliyat gerekmeyen hastalara ilk aşamada ilaç tedavisi ve yatak istirahati önerilir. Bazı hastalarda bir sonraki aşama fizik tedavi olabilmektedir. Uygun dönemde egzersiz verilebilir. Gerekiyorsa psikoterapi yapılabilir.

Ameliyat

Cerrahi tedavi, yırtılan diskin, sinirlere ve omuriliğe olan basısını ortadan kaldırmayı amaçlar. Klasik diskektomi, mikrodiskektomi veya endoskopik diskektomi gibi yöntemlerden hangisinin uygulanacağı, hastanın yaşı, anatomik yapısı ve tıbbi durumu değerlendirilerek cerrah tarafından belirlenir.

Hastalar genel durumlarına göre ameliyattan 8-16 saat sonra ayağa kaldırılırlar ve aynı günün akşamı veya bir gece hastanede takip sonrası taburcu edilirler.

Bası gelişen sinir dokusunda hasar tam yerleşmeden ameliyat edilmesi, hastanın normal kiloda olması, diyabet ve hipertansiyonu bulunmaması, hastanın tedavi prensiplerini ve ameliyat sonrası rehabilitasyon programını anlayabilecek psikolojik düzeyde olması ameliyatın sonucunu olumlu etkiler.

Ameliyat Sonrası

Ameliyatı takiben ilk günler belde orta derecede ağrı olacaktır. Ağrı kesici ilaçlar genelde yeterlidir. Başarılı bir bel cerrahisi sonrası hastalar, en erken ve belirgin olarak bacak ağrısı şikayetlerinden kurtulurlar.

7-10 gün yatak istirahati sonunda günlük yaşantılarına dönen hastalarımız, 4.haftadan sonra bel egzersiz programı verilerek takibimiz altına alınırlar. Diyet ile ilgili kısıtlama olmamakla birlikte hastalarımıza kilo almamaları konusunda uyarıda bulunuyoruz.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: